Úvod Politika Peter Sokol: Lajčák je papaláš odtrhnutý od reality

Peter Sokol: Lajčák je papaláš odtrhnutý od reality

Prvý podpredseda Národnej koalície Peter Sokol. (Foto: Michaela Kolimárová)

Za protinárodné divadlo Smeru-SD a premiéra Petra Pellegriniho považuje mimoparlamentná strana Národná koalícia zotrvanie Miroslava Lajčáka na poste ministra zahraničných vecí. Slovensko podľa strany opäť dosiahlo svetové prvenstvo, keď vo funkcii zostane minister aj napriek tomu, že mu parlament de facto vyslovil nedôveru za jeho protinárodnú činnosť a sám preto podal demisiu do rúk prezidenta.

„Opäť sa ukázala moc európskych globalistov, ktorí urobili všetko pre to, aby zo slovenskej vlády neodišiel ich trójsky kôň. Pravdou však je, že naša krajina potrebuje v aktuálnej komplikovanej situácii vo svete nového šéfa diplomacie, ktorý nebude škodiť záujmom našej krajiny a nebude presadzovať riadenú ani nelegálnu migráciu,“ upozorňuje prvý podpredseda Národnej koalície Peter Sokol.

Strana je presvedčená, že Slovensko sa v zahraničnej politike musí spoliehať na rozlišovanie sivej medzi čiernou a bielou. Korektnými vzťahmi na Západe, ale aj na Východe. „Nemali by sme sa nechať obmedzovať cudzou propagandou a musíme si nájsť vlastnú cestu v sieti medzinárodných vzťahov, ktorá bude prospešná celej krajine, nielen niektorým papalášom, ktorí sú odtrhnutí od reality, ako napríklad Miroslav Lajčák,“ zdôrazňuje Peter Sokol.

Podľa neho by sme mali v zahraničnej politike v prvom rade myslieť na seba a tvoriť v nej slovenskú pozíciu, akceptovanú medzinárodne. „Byť väčší liberáli ako tí americkí, či byť väčší komunisti ako tí čínski, nemá v našom prípade zmysel. Sme malá krajina v strede Európy a spoliehať sa na medzinárodné právo je veľmi naivné.

Miroslav Lajčák stiahol svoju demisiu a vyhlásil, že zotrvá na poste ministra zahraničných vecí. (Foto: archív)

Globálny pakt OSN o migrácii nie je len o tom, ako budeme pristupovať k migrácii, ale aj o tom, že za ňu prevezmeme kolektívnu zodpovednosť. Prečo kolektívnu? Pretože najväčší ľudský exodus od čias 2. svetovej vojny spôsobili liberálne vlády západných veľmocí na čele s USA, Veľkou Britániou, Nemeckom a Francúzskom. Spôsobili ho rozvratom Blízkeho východu a severnej Afriky a dnes hľadajú spoločného menovateľa, ktorý by zmiernil dôsledky ich konania.

Slovensko by sa v tejto veci malo správať tak, aby na seba nepreberalo škodu za vinu iných, len pre to, že náš šéf diplomacie zabudol, že nie je Nemec, Brit, Francúz, Američan, ale že je Slovák a pre Slovensko by mal aj pracovať,“ dodáva Peter Sokol.