Úvod Politika Pellegrini vymenil občanov Slovenska za americké zbrane

Pellegrini vymenil občanov Slovenska za americké zbrane

Foto: archív

Ak som pred cestou predsedu vlády SR Petra Pellegriniho tvrdil, že premiér išiel na výmenu názorov do Bieleho domu, musím sa poopraviť, že s vymeneným názorom už pristál vo Washingtone. Nehovoriac o tom, že slovenskí novinári mali problém priniesť obsiahlejšie spravodajstvo z jeho návštevy vrátane obsahu rokovaní.

Celá “washingtonská akcia” našej delegácie pripomínala turistický zájazd do Disneylandu, kde si v rámci vstupného platíte fotopózovanie s Mickey Mousom či psom Plutom. V tejto turisticko-rozprávkovej paralele by som mohol pokračovať, keby to nebolo oveľa vážnejšie. Predseda vlády už pred odletom za oceán opakoval mantru o tom, že Slovensko ako členská krajina NATO začne do roku 2022 vyčleňovať dve percentá HDP na obranu.

Tento ničím nelegitimizovaný a teda nikým neodsúhlasený záväzok s pokojnou a usmiatou tvárou oznámil aj samotnému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Preto sa pýtam, či bol medzitým rozpustený slovenský parlament, alebo má náš premiér nebodaj vešteckú krištáľovú guľu, že sa vyjadruje za vládu, ktorá ešte nebola vymenovaná. Samotné stretnutie pred obligátnym kozubom nebolo vôbec o Slovensku; iste tak to býva, domáci americkí novinári sa pri týchto príležitostiach pýtajú na horúce domáce americké témy.

Foto: archív

Na dohodnutý fototermín to však bolo pridlhé stretnutie – údajne trvalo až 12,5 minúty… Je zrejmé, že išlo predovšetkým o zaplátanie diery v americkom puzzle nárazníkovej zóny NATO od Baltu k Čiernemu moru, kde sa vytvorila prasklina potom, čo sa prevalilo, ako to vlastne bolo s rokovaním medzi Američanmi a ministrom Miroslavom Lajčákom o amerických muničných skladoch. Kedže Trump je v prvom rade obchodník a ide o tendre amerického ministerstva obrany, na svoje si zrejme prídu aj smerácke firmy.

Teraz ide len o to ako nájsť únikovú cestu z nepríjemnej situácie, do ktorej všetkých zamotal Lajčák svojimi lžami. Termíny horia a možno sa aj dočkáme, že keď si Slováci splnia domáce úlohy, na jeseň ich príde skontrolovať a pochváliť aj samotný Trump. Pán premiér Pellegrini, je mi to trápne, ale opäť sa pýtam: Naozaj ste vymenili vzdelanie našich detí, zdravie našich občanov a dôstojné dožitie našich otcov a mám za kusy železa z produkcie amerického zbrojárskeho priemyslu?

Pán premiér Pellegrini, akú cenu majú pre vás životy občanov Slovenska, keď ste ich ochotný vymeniť za posvätenie a podporu americkej administratívy vo vašom vlastnom straníckom súboji vnútri Smeru proti Robertovi Ficovi? Pán premiér, ani desiatky vašich dojemných a teplých úsmevov počas washingtonského fototermínu nestoja za jediný vyhasnutý život vinou kolabujúceho zdravotníctva. Máte odvahu sa pozrieť za tie dve percentá HDP slovenským občanom do očí?

(Autor je prvým podpredsedom Národnej koalície)

Peter Sokol. (Foto: Michaela Kolimárová)