Úvod Zaujímavé SpaceX stavia na Floride kozmickú loď na kolonizáciu Marsu

SpaceX stavia na Floride kozmickú loď na kolonizáciu Marsu

Foto: archív

Hlboko v srdci priemyselnej zóny vesmírneho pobrežia Floridy sa stavia kozmická loď na kolonizáciu Marsu. Je to prototyp medziplanetárnej lode spoločnosti SpaceX známej ako Starship (Hviezdna loď). Ide o dopravný prostriedok pre sto cestujúcich, ktorý, ako zverejnil server Space.com, „jedného dňa vezme ľudí a náklad na Mesiac, na Mars a ešte ďalej“.

Po dokončení bude kovová loď vysoká 39,6 metra a široká deväť metrov. Starship po nedávnom nasadení kužeľovitej provy už vykukuje nad koruny stromov a konečne nadobúda tvar kozmickej lode.

SpaceX urobila významný pokrok pri stavbe podobného prototypu s názvom Starhopper (Hviezdny skokan) vo svojom zariadení na juhu Texasu. Spoločnosť však dúfa, že trocha priateľského súťaženia vnútri firmy nielen zlepší dizajn lode, ale aj zrýchli vývoj.

„Na oboch miestach – na Floride aj v Texase – sa vyrobí mnoho Starshipov. Je to súťaž o to, kde je práca efektívnejšia. Odpoveď môže byť, že je efektívna na oboch miestach porovnateľne,“ uviedol Elon Musk na Twitteri. „Poznatky získané jedným tímom musí dostať aj ten druhý, ale nemusí ich využiť,“ dodal.

V januári pozorovatelia v blízkosti texaského zariadenia spoločnosti zazreli striebristú vesmírnu loď týčiacu sa nad rovinatou krajinou. (Onedlho nato Musk na Twitteri potvrdil, že ide o prototyp, podobný rakete Grasshopper, ktorá predchádzala ťahúňom SpaceX Falcon 9.) Oba prototypy Starship majú žiarivý plášť z nehrdzavejúcej ocele, pripomínajúci sci príbehy.

Prototyp v Texase má už aj letové skúsenosti. V apríli sa pripútaný k zemi a poháňaný jedným motorom Raptor na niekoľko sekúnd vzniesol. SpaceX je ešte stále v počiatočnej fáze skúšok, ale predpokladá sa, že prototyp budú nakoniec poháňať tri Raptory.

Finálny Starship odštartuje na výkonnej rakete nazvanej Super Heavy, pričom ako loď, a tak bude možné raketu využiť opakovane. Loď spolu s raketou bude vysoká 122 metrov.

SpaceX uvádza, že raketa Super Heavy bude mať 31 motorov Raptor a Starship ďalších sedem vlastných. Tieto motory, ktoré sú ešte stále vo fáze vývoja, poháňa zmes tekutého metánu a tekutého kyslíka. Majú mať dvakrát väčšiu silu ako motory Merlin, ktoré teraz poháňajú rakety Falcon. Kozmický výlet okolo Mesiaca je naplánovaný na rok 2023.