V USA povolili konzumáciu geneticky modifikovaného lososa

    Foto: archív

    Na taniere amerických spotrebiteľov sa po prvý raz dostane živočích so zmenenou DNA. Už na budúci rok zamieri na tamojší trh geneticky modifikovaný losos. Predajcovia tvrdia, že taká ryba rastie dvakrát rýchlejšie ako v prírodných podmienkach.

    V rozľahlom komplexe v Indiane sa liahnu tisíce ikier lososa atlantického obsahujúceho DNA iných druhov rýb. Ryba je geneticky upravená, aby rástla rýchlejšie, než to zariadila príroda. „Preto rastú po celý rok, a tak namiesto troch rokov trvá vývoj po dospelého jedinca len 18 mesiacov,“ opisuje David Willer z Univerzity Cambridge.

    Spotrebujú aj menej krmiva, a tak je chov energeticky menej náročný. Po dosiahnutí 4,5 kilogramu zamieria lososy na stoly. Firma očakáva, že z 90-tisíc ikier prežije a vyrastie 80 percent jedincov. Losos z tejto produkcie je prvé geneticky upravené zviera schválené v USA na ľudskú konzumáciu.

    Kritici sa obávajú, že nové technológie na úpravu DNA môžu zmazať jasné rozdiely medzi tým, aké potraviny sú považované za geneticky upravené a aké nie. Upozorňujú aj na riziko úniku modifikovaných rýb z umelého chovu do voľnej prírody.