Úvod ZO ZAHRANIČIA Ruský veľvyslanec: Nord Stream 2 chceme dokončiť do septembra

Ruský veľvyslanec: Nord Stream 2 chceme dokončiť do septembra

Foto: archív

Ruský veľvyslanec v Nemecku Sergej Nečajev vo vysielaní rádia Redaktionsnetzwerk Deutschland zverejnil termín možného dokončenia plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), ktorého výstavba dospela do záverečnej fázy.

Podľa neho existuje možnosť, že by sa tak mohlo stať ešte pred septembrovými voľbami do Bundestagu. Nečajev zároveň uviedol, od čoho najväčšmi závisí dokončenie celého projektu. “Teraz sú osobitne dôležité poveternostné podmienky. Budeme schopní pracovať rýchlejšie, ak sa počasie zlepší,” uviedol diplomat.

Ako dodal, zásadné rozhodnutia týkajúce sa osudu projektu teraz prijíma európska strana. S Nemeckom spolupracujeme na dodávkach plynu už viac ako päťdesiat rokov vrátane najhorších čias studenej vojny. Preto vyvstáva otázka: Chceme pochovať desať miliárd eur na dne mora?” povedal Nečajev.

Narážal tak na spory ohľadom dokončenia plynovodu medzi nemeckými politickými silami eskalovali pred voľbami do Bundestagu. Navyše, výstavbe plynovodu sa od začiatku snažia brániť USA v snahe dovážať do Európy skvapalnený zemný plyn, vyťažený z bridlicových ložísk na svojom území. Preto v roku 2019 zaviedli sankcie proti Rusku i proti spoločnostiam, ktoré sa na výstavbe podieľajú.

Projekt plynovodu Nord Stream 2 sa skladá z dvoch vetiev, vedúcich od pobrežia Ruskej federácie po dne Baltského mora až do Nemecka, s celkovou kapacitou 55 miliárd kubických metrov plynu ročne. Plynovod je už hotový na 95 percent, zostáva položiť 121 kilometrov potrubia z celkovej dĺžky dvoch vetiev 2460 kilometrov.