Úvod Z DOMOVA Protipandemické opatrenia spôsobili nárast počtu obéznych ľudí

Protipandemické opatrenia spôsobili nárast počtu obéznych ľudí

Foto: archív

Počas pandémie vzrástol počet pacientov s obezitou, pričom ňou trpia predovšetkým mladí ľudia. Upozornila na to Všeobecná zdravotná poisťovňa. Nárast počtu obéznych poistencov evidujú aj súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union.

„Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni sa v minulom roku liečilo na obezitu približne 7000 pacientov, čo predstavuje desaťpercentný nárast oproti roku 2020. Takmer tretinu z nich predstavuje mládež vo veku 11 až 17 rokov,“ uviedla v medializovanom vyjadrení hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová.

Počet pacientov s obezitou narastá aj v Unione. Podľa údajov sa od roku 2019 zvýšil o 4,3 percenta. Najviac pacientov s obezitou eviduje Union vo veku 11 až 20 rokov, ktorých zároveň medziročne najviac pribudlo. Druhú najväčšiu skupinu pacientov s obezitou tvorili deti do desať rokov. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Mierny nárast poistencov s obezitou eviduje i Dôvera. „Nie je to však dramatický nárast. Najväčší výskyt obezity vidíme vo vekovej skupine desať až 14 rokov, no, paradoxne, počet týchto detí s vykázanou obezitou z roka na rok klesá,“ povedal PR manažér poisťovne Branislav Cehlárik.

V boji s obezitou zdravotné poisťovne apelujú najmä na dôležitosť preventívnych prehliadok. „Práve tam prichádza k odhaleniu a podchyteniu,“ spresnil Cehlárik. Dupaľová Ksenzsighová priblížila, že v rámci prehliadky majú poistenci Unionu napríklad zadarmo možnosť zmerania výšky cholesterolu v krvi.

Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka niekoľko benefitov na manažovanie telesnej hmotnosti, ako napríklad čiastočnú úhradu pobytu vo vybraných kúpeľoch. Poisťovňa tiež napríklad prispieva poistencom na preventívne športové prehliadky, ponúka zľavu na výživové poradenstvo, domáce cvičenia či fit knihy.