Úvod ZO ZAHRANIČIA Guterres o pozastavení dialógu medzi Čínou a USA: Bez ich spolupráce nemožno...

Guterres o pozastavení dialógu medzi Čínou a USA: Bez ich spolupráce nemožno riešiť najväčšie svetové výzvy

Foto: archív

Čínske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že pozastavuje dialóg so Spojenými štátmi vo viacerých oblastiach vrátane klimatickej zmeny, vojenských záležitostí či spolupráce pri prevencii drogovej trestnej činnosti. Ide o odozvu na cestu šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwan, ktorá bola podľa Číny podkopaním jej suverenity a územnej celistvosti.

Rezort čínskej diplomacie dodal, že predbežne ruší plánovaný dialóg vojenských lídrov Washingtonu a Pekingu a tiež rokovania o vojenskej námornej bezpečnosti. Čína tiež dala na známosť, že prerušuje aj kooperáciu ohľadom repatriácie nelegálnych migrantov, súdnej pomoci a nadnárodnej trestnej činnosti.

Generálny tajomník OSN António Guterres je presvedčený, že bez spolupráce medzi USA a Čínou nebude možné riešiť najväčšie svetové výzvy. Uviedol to jeho hovorca Stéphane Dujarric. „Pre generálneho tajomníka neexistuje spôsob, ako vyriešiť najvážnejšie problémy sveta bez efektívneho dialógu a spolupráce medzi oboma týmito krajinami,“ povedal.