Úvod Ekonomika The Economist: Dvojaká kvalita potravín je výmysel

The Economist: Dvojaká kvalita potravín je výmysel

Foto: archív

Kým pre Slovákov či Čechov je dvojaká kvalita potravín stále dôležitá téma, západ Európy nie je celkom presvedčený, že ide o skutočný problém. Podľa britského magazínu The Economist existujú rozdiely v zložení potravín „len v hlavách spotrebiteľov“ z východnej Európy.

Podozrenie na dvojakú kvalitu potravín má vraj „v postkomunistických krajinách dlhú tradíciu“, čo podľa magazínu ochotne podporujú prihraničné obchody, ktoré lákajú „frustrovaných zahraničných zákazníkov“.

Šancu priživiť sa na tejto ilúzii údajne videli politici, ktorí práve preto podľa The Economist riešia dvojakú kvalitu výrobkov v EÚ: „Rámcovaním celej veci ako problému Európy sa východné vlády snažia odvrátiť pozornosť od vlastných neúspechov doma.“

Prvé testy pritom dokázali rozdiel v kvalite už v roku 2011 na Slovensku. Výsledky opakovane potvrdili početné štúdie v Česku, Maďarsku, Chorvátsku či Bulharsku. Z posledného testu v Česku v roku 2018 podľa ČTK vyplynulo, že z 21 testovaných produktov bolo 11 celkom odlišných, sedem rovnakých a tri sa odlišovali mierne.

Po zverejnení článku vysvitlo, že mnohí bežní ľudia zo západných krajín podporujú dvojakú kvalitu výrobkov. „Sú to základy ekonómie. Východná Európa je chudobnejšia, takže si nemôže dovoliť lepšie suroviny. Bodka. Ak chcete lepší produkt, zaplaťte si zaň,“ uviedol používateľ z Británie. „Druhý a tretí svet máva horší tovar dosť často,“ komentovala článok čitateľka z Kanady.

The Economist v podstate takisto upozorňuje na pretrvávajúcu ekonomickú zaostalosť Východu. Východná Európa sa vraj Západu stále nestihla vyrovnať výškou platov a trpí aj odlivom skúsených pracovníkov. Brusel pritom v apríli rozhodol, že dvojaká kvalita produktov v jednotlivých štátoch odporuje právu EÚ. V budúcnosti za ňu môžu firmám hroziť vysoké pokuty.