Úvod Politika Ealham: Riešiť katalánsky problém nie je v záujme Madridu

Ealham: Riešiť katalánsky problém nie je v záujme Madridu

Foto: archív

Po predčasných voľbách do katalánskeho regionálneho parlamentu sa toho v Španielsku veľa nezmení. Madrid momentálne nemá záujem riešiť katalánsky problém. V rozhovore pre TASR to uviedol Chris Ealham, politológ z Univerzity Saint Louis v Madride. „(Carles) Puigdemont (zosadený katalánsky premiér) stratil v parlamente niekoľko kresiel, ale veľa sa toho nezmenilo. Deprimujúce z hľadiska sociálnej spravodlivosti však je to, že obe strany, ktoré vo voľbách získali najviac hlasov, presadzujú neoliberálnu hospodársku politiku,“ objasnil Ealham.

Odborník na politickú históriu Španielska a Európy si nemyslí, že by výsledky volieb mohli viesť k riešeniu napätej situácie v krajine. „Madridská vláda podľa mňa nemá záujem situáciu vyriešiť, pretože jej vďaka tomuto konfliktu rastie popularita po celej krajine,“ povedal a dodal, že schopnosti tejto vlády v oblasti riešenia sporov sú „úbohé“. „Veď sa len pozrite, ako odignorovala baskický mierový proces,“ spresnil.

„Je zrejmé, že iba dialóg by v tomto prípade znamenal istý krok vpred. Rajoy si však svojich podporovateľov nemôže dovoliť rozhnevať,“ uviedol politológ na margo možného hľadania kompromisov pri riešení tzv. katalánskej krízy. Októbrové represie madridskej vlády Ealham nehodnotí pozitívne. To, aké dôsledky budú mať na mladých Kataláncov, sa podľa neho ukáže až časom.

„Je veľa takých, ktorí síce referendum o nezávislosti Katalánska nepodporovali, ale boli zhrození brutálnym zásahom Rajoyovej vlády. Avšak tí, ktorí si myslia, že Rajoy tým chcel podráždiť protišpanielske nálady v Katalánsku, sa mýlia,“ dodal Ealham.