Úvod Politika AfD: Islam nemá v Európe miesto

AfD: Islam nemá v Európe miesto

Foto: archív

Predseda krajinskej organizácie Alternatívy pre Nemecko (AfD) z Durínska Björn Höcke je proti prijatiu akýchkoľvek ďalších utečencov v jeho vlasti. Preto podľa neho nejde o dosiahnutie zhody v hornej hranici počtu ilegálnych prisťahovalcov akceptovaných v krajine, ale o ich minimalizáciu na nulu. Dôležité je aj pripraviť tých, ktorí už ilegálne žijú v Nemecku, na návrat do ich vlastí. Podľa Höckeho by sa mal islam z Európy vytlačiť.

Turecko nepatrí k starému kontinentu, vyhlásil na krajinskom zjazde AfD v Arnstadte a zdôraznil, že pre neho sa Európa končí pri Bospore, kde sa zároveň začína Ázia. Zopakoval aj vlastné slová z vystúpenia v Eislebene z 20. januára: „Moslim, ktorý tu žije v pokoji a bezvýhradne dodržiava platné zákony, musí byť tolerovaný. Ostatní tu nemajú budúcnosť ani vlasť.“

AfD by sa v Durínsku chcela stať po krajinských voľbách 2019 najsilnejšou politickou silou. V tých posledných z roku 2014 obsadila štvrtú priečku. Najviac poslancov v súčasnom durínskom krajinskom parlamente má Kresťanskodemokratickú únia (CDU), pri moci v tejto spolkovej krajine je však krajinská koalícia strany Ľavica, sociálnych demokratov z SPD a zelených.

V nemeckom hlavnom meste pokračujú koaličné rokovania strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD, ktoré priniesli aj zásadnú dohodu o spornej otázke zlučovania rodín utečencov so subsidiárnou ochranou s tým, že tento proces zostane do 31. júla pozastavený a potom bude obmedzený na tisíc osôb mesačne.

Všeobecne formulovaná klauzula pre atypické prípady, existujúca doteraz, bude platiť aj v budúcnosti, jej detaily v trvalej úprave spresnia v nasledujúcich mesiacoch. Medzi pretrvávajúce sporné otázky patrí aj spomínaná horná hranica pre utečencov, ktorých Nemecko prijme v budúcnosti.