Úvod Politika Irán možno vypovie jadrovú zmluvu, dôvodom je tlak USA

Irán možno vypovie jadrovú zmluvu, dôvodom je tlak USA

Foto: archív

Irán by mohol v budúcnosti odstúpiť od zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Vyhlásil to iránsky šéf diplomacie Mohammad Javad Zarif. Dôvodom je tlak ekonomických sankcií Spojených štátov. Politik zdôraznil, že jeho krajina ochráni svoje záujmy za každú cenu.

Odstúpenie od medzinárodnej zmluvy o nešírení jadrových zbraní je podľa Zarifa jednou z možností, ako dokáže Irán reagovať na sankcie USA. Signatármi dokumentu, ktorý vstúpil do platnosti v roku 1970, sú takmer všetky štáty sveta. Jeho cieľom je zabránenie používania jadrového arzenálu a využívanie nukleárnej energie iba na mierové účely.

Vypovedanie zmluvy zvažuje Teherán podľa šéfa diplomacie od vlaňajška, keď Washington odstúpil od iránskej jadrovej dohody z roku 2015. Jej cieľom bolo obmedzenie jadrového programu perzskej krajiny výmenou za stiahnutie hospodárskych obmedzení.

„Ľudia, ktorí stoja za týmito opatreniami, nemajú záujem vyjednávať. Irán nevyhľadáva konfrontáciu, bude sa však brániť. Už sme v minulosti ukázali, že sme v tom veľmi dobrí,“ vyhlásil Zarif. Iránsku ekonomiku zasiahlo najmä novembrové kolo amerických sankcií, ktorých cieľom je znížiť export ropy z krajiny na nulu. Washington pohrozil, že ak ju budú iné krajiny kupovať, uvalí sankcie aj na ne.

Biely dom nedávno opäť pritvrdil oznámením, že nepredĺži výnimky na nákup suroviny pre jej tradičných odberateľov, kam patrí napríklad Čína, Turecko či Taliansko. Teherán už skôr pohrozil, že môže zablokovať Hormuzský prieliv, kadiaľ sa tankermi prepravuje čierne zlato z krajín Perzského zálivu.