Úvod Z DOMOVA Boris Kollár a časť koaličných poslancov sa zapojila do kampane zasahujúcej do...

Boris Kollár a časť koaličných poslancov sa zapojila do kampane zasahujúcej do vnútorných vecí Bieloruska

Boris Kollár. (Foto: archív)

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár a časť opozičných poslancov slovenského zákonodarného zboru sa priamo zapája do politickej kampane, zasahujúcej do vnútorných vecí Bieloruska.

Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR oznámil, že v utorok bude Bratislavský hrad “symbolicky nasvietený na bielo-červeno na znak solidarity s protestujúcimi občanmi Bieloruska”.

Na akt jeho rozsvietenia o 21:00 h za účasti šéfa parlamentu Borisa Kollára, podpredsedov NR SR a zástupcov poslaneckých klubov NR SR z radov koalície pozval odbor komunikácie novinárov zo všetkých slovenských médií. Následne sa má uskutočniť spoločné vyhlásenie predstaviteľov Národnej rady SR.

Výzvu “Stojíme za slobodným Bieloruskom” malo podľa poslanca NR SR za SaS Ondreja Dostála podpísať 58 koaličných poslancov zo všetkých štyroch koaličných klubov. Vo vyhlásení poslanci odmietli výsledky podľa nich zmanipulovaných volieb v Bielorusku a odsúdili “násilie, ktoré rozpútal režim Alexandra Lukašenka”.

Koaliční poslanci sú presvedčení, že sú potrebné aj “ďalšie koordinované kroky v rámci EÚ”. Vyhlásenie podľa Dostála podpísalo aj deväť slovenských europoslancov zo strán SaS, OĽaNO, Progresívneho Slovenska, Spolu a KDH. Poslanci tiež ocenili postoj šéfa rezortu doplomacie Ivana Korčoka, ako aj prezidentky Zuzany Čaputovej. Výzvu chcú odovzdať na bieloruskom veľvyslanectve v Bratislave.

Vlády a orgány EÚ by mali podľa vyhlásenia podniknúť „reálne kroky proti ďalšiemu porušovaniu ľudských práv zo strany diktátorského režimu prezidenta Lukašenka“. Podľa jedného zo signatárov výzvy, predsedu výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáša Valáška (Za ľudí) “je nevyhnutné, aby bol vytvorený tlak na prezidenta Lukašenka, aby odišiel“.