Úvod Z DOMOVA Aktivistka na proteste: Dali zabiť mladého novinára, lebo slintali po moci. Dnes...

Aktivistka na proteste: Dali zabiť mladého novinára, lebo slintali po moci. Dnes ju majú

Foto: Pavel Kapusta

V sobotu 12. decembra sa krátko po protivládnom proteste na bratislavskom Hodžovom námestí konala ďalšia protestná akcia v hlavnom meste – na Námestí SNP, ktorú zorganizovala občianska iniciatíva Slovensko si nedáme! V rovnaký deň usporiadala občianske protesty aj v Martine, Michalovciach, Novom Meste nad Váhom, Poprade, Prešove, Prievidzi, Sabinove a Žiline.

Pred približne tisícpäťsto ľuďmi vystúpili viacerí aktivisti i bežní občania, ktorí sa prihlásili o slovo. Burcovali proti diktátorským praktikám Matovičovej vlády, proti covid propagande, upozorňovali na katastrofálny stav domácej ekonomiky a zlú sociálnu situáciu občanov.

Jeden z rečníkov, ktorý sa predstavil ako Ján z Prešova, poukázal sa obrovské hospodárske problémy súčasného Slovenska. “Čo sa tu vybudovalo a urobilo pre ľudí za posledných 30 rokov? Nič. Keby nám za socializmu neboli postavili byty, všetci spíme na uliciach.

Rozbili nám poľnohospodárstvo, priemysel, rozbili nám vnútorný trh a tým sme prišli o všetko. Predaj strategických podnikov, navyše za zlomok ich ceny, bola krádež storočia. Západ nás okradol. Zisky predtým išli do štátnej kasy, teraz idú na Západ. Dnes nie je na dôchodky, na naše výplaty, lebo peniaze odchádzajú von.

Naši dôchodcovia by mali mať dnes dôchodky 2000 eur, majú 200 eur, pracujúci ľudia by mali mať výplaty 5000 eur, dostávajú 500-eurové výplaty. Mnohí Slováci boli vyhnaní za prácou do cudziny. Dnes robí 100-tisíc žien opatrovateľky za hranicami Slovenska, v zahraničí pracuje aj 400 000 mužov.

Foto: Pavel Kapusta

Zo Slovenska nám urobili montážnu halu, my tu dnes nevyrábame takmer nič svoje. Vláda si berie miliardy eur úverov, zadlžuje nás. Pritom naši otcovia a dedovia dokázali vybudovať štát bez dlhov. Na Slovensku bola spáchaná ekonomická sabotáž štátu, ekonomická vlastizrada,” vyjadril svoj názor pred zhromaždenými obyvateľ východoslovenského mesta.

“Volám sa Ema a som občianska aktivistka od Trenčína,” predstavila sa prítomným ďalšia z rečníčok na improvizovanej tribúne. “Vláda Igora Matoviča a jej prisluhovači všetkým sľubovali zmenu a slušné Slovensko. Bolo to veľké klamstvo. To, čo dnes vidíme, nie je zmena, je to bezočivosť, ktorú odmietame,” povedala na úvod.

Ako dodala, škodoradostné tváre, ktoré sa na nás vyškierajú z televíznych obrazoviek, gesto premiéra Matoviča, ukazujúce nám všetkým “figu borovú”, je výsmech nám všetkým.

“Zmena, po ktorej túžime, neprišla. Namiesto nej tu máme klamstvá, perzekúciu, zatýkanie ľudí vo veľkom štýle, pokuty likvidujúce živnostníkov za to, že v zúfalstve napriek zákazu otvárajú svoje prevádzky, zničené rodiny, osamotení starí ľudia umierajúci v nemocniciach bez prítomnosti svojich blízkych, bezprávne správanie sa zamestnávateľov…

Foto: Pavel Kapusta

Sľubovaná sloboda a reformy, ktoré nám ponúkajú, je podvod. Je to iba pomsta za to, že museli dlhé roky slintať po moci, ktorú teraz konečne majú. Myslíme si, že dali zabiť mladého novinára, aby dostali ľudí do ulíc, že to bol pripravovaný štátny prevrat pod záštitou akože slušného Slovenska.

Dnes vyhlasujú núdzový stav, vydierajú nás lockdownom, deformujú ústavu, ničia živnostníkov, okrádajú obyčajných ľudí, berú im istoty a náš slobodný národ ženú do pazúrov európskych dravcov,” pokračovala aktivistka. Na záver sa opýtala, kde je to slušné Slovensko, ktoré nám sľubovali. Doplnila, že sme slobodný národ a preto musíme žiadať okamžitú demisiu vlády Igora Matoviča.

Známy český aktivista Pavel Zítko upriamil pozornosť na výrok súčasnej hlavy štátu Zuzany Čaputovej z prezidentskej kampane. Čaputová začiatkom roka 2019 vyhlásila, že Slovensko musí byť krajinou, kde sa ľudia nebudú báť zomierať.

“Nechápali sme vtedy, prečo to hovorí. Dnes to už vieme. Vedela vtedy zjavne viac, ako my. Zrejme od Sorosa. Išlo o dnešnú vakcínu. Dúfam, že si pani prezidentka manifestačne pred kamerou tú vakcínu dá pichnúť. To bude prvá, dobrovoľná možnosť,” povedal.

Ak nie, nastane podľa neho druhá, nedobrovoľná fáza, ktorú zabezpečia nedávno založené “Anjelské hliadky” v rámci hesla “Chyť si svojho politika”. Dodal, že v spomenutých hliadkach sa už prostredníctvom internetu zaregistrovalo vyše 4000 ľudí. Tí chcú “odchytávať’ politikov propagujúcich očkovanie proti koronavírusu a podieľajúcich sa na demontáži občianskych slobôd a ľudských práv, s cieľom ich okamžitého zaočkovania.

Foto: Pavel Kapusta