Úvod Spoločnosť Česká eurokomisárka odmieta druhotriedne potraviny z EÚ

Česká eurokomisárka odmieta druhotriedne potraviny z EÚ

Foto: archív

Rozdiel v kvalite potravín v jednotlivých európskych krajinách je vážny. Eurokomisárka pre práva spotrebiteľov Věra Jourová prichádza s riešením – na októbrovom samite predstaví novú jednotnú metodiku testovania kvality potravín pre celú Európsku úniu. Tá jednoznačne dokáže, že tento problém existuje a výrobcovia sa už nebudú môcť vyhovárať na zaujatosť krajín.

„Teraz si niektoré štáty urobili svoje vlastné štúdie, šli na to svojou vlastnou metodikou. Výrobcovia a predajcovia však argumentujú, že sa porovnávajú veci neporovnateľné a spochybňujú metodiku testovania. Preto chcem mať hotovú jednotnú metodiku na testovanie,“ tvrdí eurokomisárka Věra Jourová.

Vlastnú štúdiu pred niekoľkými mesiacmi dokončilo aj Slovensko. Konkrétne Ministerstvo pôdohospodárstva a Štátna veterinárna a potravinová správa analyzovali zloženie 22 rôznych výrobkov nakúpených na Slovensku a v Rakúsku. V laboratóriu jasne dokázali, že jeme menej kvalitné potraviny ako náš susedný štát, ktorý je členom Európskej únie.

Věra Jourová. (Foto: archív)
Věra Jourová. (Foto: archív)

Ak však bude existovať presná metodika testovania kvality potravín pre celú Európsku úniu, ktorá nebude spochybniteľná, výrobcovia už budú niesť zodpovednosť. „Takto zistené dáta by potom slúžili na začatie konania proti tým, ktorí sa dopúšťajú nekalej obchodnej praktiky predaja rôzneho tovaru pod rovnakou značkou,“ dodáva Jourová.

Podobný názor majú aj europoslanci a aktivitu Jourovej podporujú. „Kakaové sušienky obsahujúce namiesto kakaa jeho náhradu sú bezpečné, ale nie sú v tej kvalite, ktorá je deklarovaná a spotrebiteľ si ju kupuje. V Európe nemôžu byť ľudia rôznych kategórií, aby si kupovali druhotriedne tovary,“ je presvedčená europoslankyňa Monika Smolková.