Úvod Zdravie Pečivo patrí k výrobkom s krátkou trvanlivosťou

Pečivo patrí k výrobkom s krátkou trvanlivosťou

Foto: archív

Asi nikto nemá rád tri dni staré alebo gumové pečivo. Pekárenské výrobky však podliehajú starnutiu aj vtedy, ak sú vyrobené z kvalitných surovín. Riešením môže byť nákup ich menšieho množstva.

Ak kúpime namiesto polovice chleba len štvrtinku a namiesto desiatich rožkov päť, častejšie si budeme môcť vychutnať chrumkavé a voňavé pečivo. Nezabúdajte však, že patrí k výrobkom s krátkou trvanlivosťou a malo by sa spotrebovať do 24 hodín po upečení. Ak hľadáte chlebík s dlhšou trvanlivosťou, siahnite po tom s vyšším obsahom raže.

V prospech častejšieho nákupu pečiva hovoria aj nevhodné podmienky skladovania. V miestnostiach je dnes oveľa teplejšie ako za čias našich starých mám a chlieb zvyčajne ukladáme do nepriedušných igelitových vreciek, kde vznikajú ideálne podmienky pre mikróby. Vhodnejšia je čistá bavlnená utierka alebo papierový obal, prípadne drevený chlebník.

Hoci je zmrazovanie pomerne obľúbené, pečivo sa ním znehodnocuje. Pri postupnom mrazení vznikajú kryštáliky vody, ktoré pri rozmrazení narušia štruktúru pekárenského výrobku.