Planéta Zem s najväčšou pravdepodobnosťou už v roku 2027 nedokáže nasýtiť prudko rastúcu ľudskú populáciu. Súčasný poľnohospodársky a potravinársky priemysel sa podľa zakladateľky analytickej spoločnosti Gro Intelligence Sary Menkerovej dostane do bodu, keď ani teoreticky nedokáže uživiť celé ľudstvo.
To je veľký skok v porovnaní s prognózami Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), fungujúcej pod OSN. Z jej dokumentov vyplýva, že zlomový bude rok 2050, keď sa svetová populácia rozrastie zo súčasných 7,4 na 9,1 miliardy ľudí.
Podľa FAO by na nasýtenie tohto počtu ľudí bolo potrebné vyprodukovať až o 70 percent viac potravín ako teraz. Nerieši sa pritom ich správna distribúcia, ktorá je dlhodobo hlavnou príčinou hladomorov a podvýživy v rozvojových častiach sveta.
Rok 2050 je hranica, keď začne dochádzať jedlo aj podľa charitatívnej organizácie Oxfam. Menkerová však tvrdí, že predpovede OSN sú príliš optimistické, pretože pri produkcii potravín rátajú s ich objemom a váhou, ale zanedbávajú nutričnú hodnotu. Nie všetky potraviny sú si rovné, aj keď vážia rovnako.
Pri prepočte na kalorickú hodnotu je podľa nej už teraz svetová produkcia potravín veľmi napätá v pomere k počtu obyvateľov. Podľa odhadov Gro Intelligence bude o desať rokov chýbať jedlo s energetickou hodnotou 214 biliónov kalórií. Menkerová predpovedá, že populačný aj ekonomický rast Číny, Indie či viacerých afrických krajín tento trend len posilní.
Import potravín do týchto štátov bude narastať a zahraničné produkcie skôr alebo neskôr narazia na svoju maximálnu kapacitu výroby. Do roku 2050 by následky podvýživy malo pocítiť zhruba 370 miliónov ľudí. Potravinoví experti však zatiaľ nevedia, ako sa bude situácia vyvíjať po dosiahnutí maximálnej kapacity potravinovej produkcie.
Menkerová prišla aj s niekoľkými opatreniami, ako nedostatok odvrátiť, alebo ho aspoň čo najviac oddialiť. Najdôležitejšia je podľa nej reforma poľnohospodárstva v Afrike a Indii. Zmeniť sa musí spôsob obrábania pôdy. Dôležitá je pravidelná rotácia plodín na zabránenie odčerpávania dôležitých prvkov z pôdy. Veľkú úlohu hrá aj správna kultivácia ako prevencia erózie.
Dôležité je obmedziť plytvanie jedlom. V odpade ročne končí podľa štatistík FAO zhruba 1,3 miliardy ton jedla. Veľkú časť z neho pritom možno využiť. Mnohé potraviny nevyhovujú štandardom supermarketov, a preto končia v kontajneroch. Niektoré európske reťazce sa preto minulý rok zaviazali, že nevyhovujúce jedlo venujú na miesta, kde ho možno ešte využiť. Keby sa podarila zachrániť len jedna štvrtina vyhodeného jedla, umožnilo by to nasýtiť 870 miliónov hladujúcich.