Úvod Z DOMOVA Väčšina Slovákov plytvá jedlom, od začiatku pandémie je však vyhadzovanie potravín na...

Väčšina Slovákov plytvá jedlom, od začiatku pandémie je však vyhadzovanie potravín na zostupe

Foto: archív

Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak v septembri tohto roka iniciovala na vzorke 1000 respondentov starších ako 18 rokov online prieskum verejnej mienky, v ktorom zisťovala aktuálny stav v plytvaní jedlom na Slovensku.

Ten dospel k záveru, že obyvatelia SR neplytvajú jedlom väčšmi ako pred pandémiou koronavírusu. Riaditeľka pre komunikáciu OZV Envi-Pak Katarína Kretterová v mediálnom vyhlásení uviedla, že viac ako polovica (54 percent) ľudí vyhadzuje rovnaké množstvo potravín ako v minulosti a 43 percent vyhadzuje menej potravín ako pred pandémiou.

Prieskum ukázal, že 7 percent Slovákov vyhadzuje potraviny denne, 39 percent vyhadzuje potraviny najmenej raz do týždňa. Iba štvrtina z opýtaných jedlom vôbec neplytvá a potraviny do koša nevyhadzuje.

Jedlo vyhadzujú najmä ľudia vo vekovom rozpätí 18 až 39 rokov. Najčastejšie sa na Slovensku podľa Kretterovej vyhadzujú zvyšky uvareného jedla, ktoré predstavuje 65 percent. Nasleduje chlieb a pečivo (35 percent) a ovocie a zelenina (20 percent).

Najčastejšou príčinou vyhadzovania je pokazené jedlo. Ďalšími dôvodmi sú vypršanie dátumu spotreby alebo minimálnej trvanlivosti, či nadmerné množstvá jedla, ktoré ľudia nedokážu skonzumovať.

Kretterová doplnila, že ľudia často vyhadzujú aj potraviny, ktoré sú ešte dobré, pretože nerozumejú informáciám uvedeným na obaloch. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti pripomína, aby si ľudia nemýlili údaj o minimálnej trvanlivosti s dátumom spotreby.