Úvod GEO Najväčšie povrchové bane sveta

Najväčšie povrchové bane sveta

Foto: archív

Azda každý z nás už videl fotografie gigantických dier v zemi, ktoré zásobujú svet diamantmi, zlatom a inými kovmi. Ohromné lomy siahajú do hĺbky stoviek metrov a človek v nich vyzerá byť menší ako mravec. Ešte aj nadrozmerné ťažobné autá vážiace zopár ton vyzerajú ako detské hračky. Také sú pohľady do najväčších povrchových baní sveta.

Baňa Mir, Rusko

Foto: archív
Foto: archív

Mir, alebo v preklade svet, je už dnes neaktívna otvorená baňa na diamanty. Nachádza sa na Sibíri, kde prírodné podmienky sťažovali celý proces ťažby. Kruté mrazy a teplejšie letá dali zabrať ľuďom aj technike. Od roku 1957, keď sa tu začalo ťažiť, patrila k tým najväčším na svete. Napriek jej „menším“ rozmerom, 525 metrov do hĺbky a priemerom 1200 metrov, produkovala veľké množstvo diamantov a drahých kovov, zo začiatku to bolo približne 2 000 ton ročne. Uzavreli ju v roku 2004.

Baňa Bingham Canyon, Utah

Foto: archív
Foto: archív

V Spojených štátoch amerických majú radi megalomanské projekty a táto baňa k nim isto patrí. Medená baňa leží blízko mesta Salt Lake City a otvorená je už od roku 1906. Odvtedy sa rozrástla do obludných rozmerov. Hlboká je 970 metrov a široká takmer 4 kilometre. Tisíc osemsto pracovníkov vyprodukuje toľko medi, že pokryje takmer 18 percent amerického dopytu. Okrem tohto kovu sa tu ťaží aj zlato, striebro a molybdén. Gigantická baňa sa nevyhla zosuvom pôdy. V roku 2013 prišlo rovno k dvom. Oba boli obrovské, pričom pri prvom sa do bane zrútilo až 75 miliónov kubických metrov zeme a kameňov.

Kalgoorlie Super Pit, Austrália

Foto: archív
Foto: archív

Najväčšia baňa Austrálie si v okolí získala meno „super baňa.“ Kedysi tu bolo viacero menších podzemných, ktoré sa postupne pospájali do jednej obrovskej povrchovej. Dlhá je 3,6 kilometra, široká 1,5 kilometra a siaha až do hĺbky takmer 600 metrov. Ročne sa tu vyťaží takmer 28 ton zlata, ktoré potom putujú do rôznych častí sveta. Baňa je v prevádzke celoročne, 24 hodín denne. Pri blízkej diaľnici je vybudovaná vyhliadka, z ktorej je na baňu ohromujúci pohľad.

Baňa Kimberley, JAR

Foto: archív
Foto: archív

Známa aj ako Veľká diera, leží v Južnej Afrike a má prívlastok najväčšej ručne vyhĺbenej diery na svete. 50-tisíc robotníkov tu od roku 1871 do roku 1914 ťažilo diamanty, pričom pracovali len pomocou jednoduchých nástrojov a vlastnej sily. Dostali sa až do hĺbky 240 metrov, pričom na šírku má baňa 463 metrov. Postupne sa však do diery zosypali sutiny a odkrojili z hĺbky približne 25 metrov. O ďalších 40 výškových metrov prišla baňa jej zaplavením, takže dnes je od hladiny až po jej okraj vysoká 175 metrov.

Baňa Diavik Diamond Mine, Kanada

Foto: archív
Foto: archív

Kanadská diamantová baňa Diavik Diamond sa radí k tým najväčším. Leží na samostatnom ostrove blízko polárneho kruhu, čo znamená, že podmienky sú tu veľmi náročné. V zime všetko naokolo zamŕza a pracovníci sa musia o to viac snažiť, aby baňa fungovala. Prevádzku spustili v roku 2003 a ročne tu vyťažia takmer 1 500 kilogramov diamantov. V roku 2013 sa ťažobné aktivity presunuli pod povrch a očakáva sa, že baňa bude fungovať ešte 16 – 22 rokov. Okrem bane sa tu nachádza napríklad aj veterná elektráreň.

Baňa Chuquicamata, Čile

Foto: archív
Foto: archív

V tejto oblasti sa meď ťaží už dlhé stáročia. Vraví sa, že už v 16. storočí vítali domáci svojich budúcich utláčateľov medenými predmetmi. Dnes táto baňa patrí k najvýnosnejším na svete, pretože do roku 2007 vyťažila 29 miliónov ton medi. Aj jej rozmery sú úctyhodné. Má 4,3 kilometre na dĺžku, 3 kilometre na šírku a siaha až 900 metrov pod povrch.