Úvod Komentáre Politiku ovládli exoti, šašovia a liberálna lúza

Politiku ovládli exoti, šašovia a liberálna lúza

Foto: archív

Jeden – šéf progresívcov, fajčil marihuanu, ochutnal aj opojné účinky LSD a dokonca sú podozrenia, že nebol len konzumentom, ale aj dílerom (5 gramov bieleho). Zbohatol na start-upoch, o ktorých sme pred pár rokmi nemali ani šajnu. To má byť budúci premiér podľa „novej“ liberálnej opozície.

Ďalší z nových politikov má byť na čele Spolu. Ten však už toľkokrát zmenil politické tričko, že ho možno nazvať hocikým, len nie novou tvárou. Spolu so svojou transparentnou manželkou už roky nedokážu vysvetliť odkiaľ ako mladý pár získali peniaze na pomerne drahé bývanie v hlavnom meste.

Ďalší z dnešných politikov sa drží hesla Sme rodina. Len nie veľmi tradičná. Má viac detí, ale aj ich matiek ako expartneriek ako je dní v týždni. Tamten je zase syn otecka privatizéra, henten je privatizér sám, ďalší stavil jednoducho len na to, že je šašo. A ide mu to už viaceré volebné obdobie.

Zdá sa, že do našej politiky vstupujú zvláštni ľudia, skôr exoti a úkazy. Celebrity, respektíve ľudia, ktorí sa na ne hrajú, a mohli by sme pokračovať ďalej. Veď ich poznáte sami. Vytvorili ich médiá, závisť, pozlátko, a keď to nepomáhalo, tak krik.

Alebo dnes populárna virtuálna realita, sociálne siete. Čím väčší extrém, tým viac priťahuje pozornosť. Normálny človek, ktorý nič nenakradol, nič nesprivatizoval, nešpekuloval s DPH-čkou, nie je spojený s minulosťou, nepriťahuje škandály, nepozýva média do obývačky, nie je proste mediálne zaujímavý. Veď o čom by písali. Nemá šancu presadiť sa. Politika je dnes len pre podvodníkov či exotov. Nie je to tak len u nás. Slováci len nabehli na celosvetový trend.

Na Ukrajine sedí v prezidentskom paláci herec, čo hral prezidenta. Spojené štáty vedie Donald Trump. Ten síce má občas aj svetlé chvíľky a dobré názory, ale je to predovšetkým divadelník, nie seriózny politik. V susednom Česku sú v politike Piráti a u nás ovládli samosprávu hipsteri.

Kam teda smeruje politika na Slovensku? Do poriadnej stoky. Jedinou obranou je viera a odpoveďou slušnosť. Pre konzervatívneho, veriaceho človeka, sú to základné hodnoty. Za ne sa oplatí bojovať a dúfať, že zdravý rozum zvíťazí.

Keď už inde nie, aspoň u nás na Slovensku by to tak mohlo byť. To, čo sa stalo, už nezmeníme. Musíme nejako vytrpieť, že v kreslách primátorov sedia pochybné indivíduá. Musíme vydržať excesy a názory našej pani prezidentky. Najbližšie však zastaviť postup a rozvoj tejto liberálnej lúzy môžete vy. Áno, každý z nás, svojim hlasom už budúcu jar.

(Autor je prvým podpredsedom Národnej koalície)

Peter Sokol. (Foto: Michaela Kolimárová)