Úvod Komentáre RTVS pri udeľovaní cien OTO morálne zlyhala

RTVS pri udeľovaní cien OTO morálne zlyhala

Foto: archív

Tvorcovia a organizátori posledného udeľovania cien OTO oprávnene pobúrili verejnosť urážlivým výstupmi, ktoré nesú znaky trestného činu hanobenia náboženského vyznania, za čo hrozí páchateľovi jeden až tri roky väzenia.

Robiť si vedome posmech z kresťanskej viery, ktorá je súčasťou histórie a prítomnosti slovenského národa, je primitívne a neospravedlňujúce. Pravdepodobne išlo o účelové konanie zo strany liberálne zmýšľajúcich ľudí, ktorí majú blízko k ateizmu, judaizmu či homosexuálnej komunite.

RTVS jednoznačne ukázala, komu slúži. Poburujúce výstupy primitívnych „tvorcov a umelcov“ logicky zrejme neprekážajú ministerke kultúry Natálii Milanovej, predsedovi Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiánovi Čekovskému, liberálne zmýšľajúcim redaktorom alebo predstaviteľom KDH.

Keďže proti obsahu programu bola okrem návrhu na trestné konanie podaná petícia, množstvo negatívnych sťažností zo strany verejnosti, politikov, kresťanských a konzervatívnych organizácií, prípadom sa určite bude zaoberať Rada pre vysielanie a retransmisiu.

S najväčšou pravdepodobnosťou udelí RTVS pokutu, ktorú zaplatí z koncesionárskych poplatkov. Táto cesta by bola však nespravodlivá voči nám platiteľom, keďže za vysielanie zodpovedá vysielateľ a, samozrejme, zodpovední zamestnanci, ktorí kritizované dokrútky schvaľovali a možno ich aj tvorili.

Ak má vedenie a Rada RTVS aspoň štipku charakteru, mali by vyvodiť osobnú zodpovednosť voči zamestnancom RTVS, ktorí nesú priamu zodpovednosť za reláciu, ako sú šéfdramaturgička zábavy Ildikó Schreiberová, dramaturg Pavol Chovanec a ich nadriadený programový riaditeľ Anton Šulík. Mali by sa všetci poskladať na prípadnej pokute a nemali by ďalej pôsobiť vo verejnoprávnej inštitúcii.

Pri ďalšom ročníku OTO by mala RTVS zvážiť, či takýto typ programu vôbec chce vysielať, keďže ho organizuje súkromná agentúra APA Jany Prágerovej, ktorá je autorkou námetu. Zrejme si vyberala aj pochybný tím z externého prostredia, napríklad dramaturga Lukáša Frantu, scenáristov Mateja Adámyho, Simonu Salátovú a Jeffa Minařika, ktorý bol zároveň aj režisérom.